Működési kockázatok értelmezése

Első kérdésként azonnal felmerülhet, hogy mit is értünk működési kockázat alatt, illetve milyen más jellegű kockázatokkal kell még foglalkoznunk? Kockázat minden tevékenységünkhöz kapcsolódhat, sőt kapcsolódik is. A kockázatot általában negatív értelmezési keretben használjuk, azaz valamilyen jövőbeli veszély, veszteség bekövetkezésére használjuk. Általánosabb értelemben a kockázat nem más, mint a jövő kiszámíthatatlansága, bizonytalansága (és ebben az értelmezésben pozitív kockázatról, azaz a nyereség lehetőségéről is beszélhetünk).

A működési kockázatok értelmezése elsősorban a pénzügyi szektorokban élvez kiemelt figyelmet a Basel II szempontrendszer alkalmazása miatt. A Bázeli Bizottság értelmezésében a „működési kockázatok az emberek, belső folyamatok, a rendszerek nem megfelelő, vagy hibás működése, illetve külső tényező által előidézett veszteségek kockázata”.

A lehatárolás miatt el kell választanunk a banki hitelezési gyakorlathoz (hitelezési kockázat), illetve a piac megváltozásához (piaci kockázat) kapcsolódó, a Bázeli Bizottság által is kiemelt kockázatokat. Persze emellett minden más terület kockázatát is megemlíthetnénk.

A pénzintézetek működési kockázataihoz kapcsolódóan hét veszteségi kategóriát lehet megemlíteni, melyekért együtt, vagy külön-külön felelőssé tehető a négy kockázati terület:

1. Belső csalás (emberek, rendszerek): A belső előírások megsértése, ahol legalább az egyik érintett fél a szervezet dolgozója. Beletartozik az eljárási szabályoktól való eltérés, jogkör bitorlás, belső lopás vagy csalás. Ilyenek lehetnek a felhatalmazás nélküli döntések vagy a bennfentes kereskedelem.

Belső csalásra talán a legaktuálisabb példa a Société Générale-nál elkövetett csalás.

2. Külső csalás (külső tényezők, rendszerek, folyamatok): Jogszabályok és törvények kijátszásával, külső fél által okozott veszteség. Beletartozik a számítógépes rendszerek kijátszása, a szervezeti folyamatok kijátszása, illetve a szervezet becsapása (pl. okirat hamisítás). Pl. Lopás, rablás, számítógépfeltörés, illetéktelen hozzáférés megszerzése, bankkártya csalások.

Ehhez a területhez kapcsolódik a közelmúlt egy híre, amikor egy volt ügyvéd hamis bírósági ítéletekkel nyújtott be inkasszót gazdasági társaságok számláival szemben, és cégenként 8-9 millió forintot próbált megszerezni. Mivel korábban már voltak ilyen esetek, ezért a pénzintézetek nem fizették ki automatikusan a kívánt összeget, hanem ellenőrizték az ítéletek valóságtartalmát, és így az elkövető lebukott.

3. Dolgozói tevékenység és munkahelyi biztonság (Folyamatok, emberek): A munkakörülmények, illetve a foglalkoztatás szabályainak megsértése, munkahelyi balesetek, sérülések, nemi, faji vagy bármilyen jellegű diszkrimináció, az egyenlő bánásmód problémái, szexuális zaklatás. Pl. Munkahelyi sérelemért kompenzáció fizetése, büntetés az előírások megsértéséért.

A közelmúltban Nagy Britanniában a City bankot perelte be egy volt dolgozója, akit érvelése szerint a szülési szabadsága után kilépésre kényszerítettek. Az nemi diszkrimációs ügy tétje 1-2 millió font közötti kártérítési összeg. Az eset szerint Ms. Tofeji 2004 végén jelentette be, hogy szülni fog, és innentől kezdve a vezetőség nem bánt vele már megfelelően, sőt ennek tulajdonítja a 2004. évi jutalmának elmaradását is. A gyermek születése után (akit egyedül nevel) kénytelen volt meghosszabbítani szülési szabadságát, míg végül a hét négy napjára talált gondozási lehetőséget gyermekének. Ekkor szerette volna, hogy banki munkaidejét 4 napot tölthetné el. A bank férfi vezetői ezt nem támogatták, az ötnapos munkahét mellett érveltek, de nem hivatalosan kilépésre biztatták. (Financial Times and Guardian, April 17, 2007)

4. Ügyfelek, termékek és üzleti tevékenység (folyamatok): Az ügyfelek felé vállalt kötelezettségek nem szándékos (gondatlan) megszegése. Sokszor fogyasztóvédelmi vonatkozásai is vannak. Pl. Hitelkártya limit túllépés véletlen engedélyezése, vállalt határidőből való kicsúszás, ügyfélnyilvántartás hiányosságai.

5. Fizikai eszközök sérülései (rendszerek): Eszközök, elsősorban az informatika infrastruktúra sérülése és működésképtelensége. Természeti, vagy ember okozta katasztrófahelyzetek. Pl. szerverterem beázása áradás miatt, terrorcselekmény hatásai, építési tevékenység miatti sérülés.

Sajnos napjainkban mind a természeti katasztrófák, mind a terrorista támadások élő veszélyt jelentenek, és nagyon sok cég fel is készül ilyen helyzetekre. A 2001-es World Trade Center elleni támadás az emberáldozatok mellett az informatikai infrastruktúrát, sőt cégek adatait is megsemmisítette. Sok esetben ugyanakkor a biztonsági mentéseknek köszönhetően a működés néhány nap (vagy például a Deutsche Bank esetében 2 óra) elteltével már zavartalanul folyt.Miami-ban inkább a hurrikánok jelentenek veszélyt. A Banco Santander Central Hispano egy a világ tíz legnagyobb bankja közül. Miami központja nem csak turistalátványosság, hanem egyben a hurrikánok által veszélyeztetett területek egyik kiemelt helye. 2004-ben például a sorozatos hurrikánok 4-szer is leállásra kényszerítették a Miami-ban található adatközpontjukat. Ugyanakkor a veszélyhelyzetre felkészülve háttér szolgáltató központot építettek ki New-York-ban, így a hurrikánveszély ellenére is tudtak foglalkozni ügyfeleikkel.

6. Rendszerek és üzleti tevékenységek megszakadása (Rendszerek): Rendszer meghibásodásból származó üzletmenet megszakadás, alapvetően az informatikai rendszerek hibája: hardver, szoftver, telekommunikáció. Pl. Számlavezető szerverek meghibásodása, ATM vezérlő adatbázis leállása.

Sajnos a hírekben is gyakran hallható, ha egy bank ATM rendszere nem működik, melyet általában valamilyen központi szerver, alkalmazás vagy adatbázis hiba okoz. Nemrégiben a Barclays Bank volt kénytelen szembesülni ilyen problémával, mely fél Nagy Britanniát megbénította. A hírek szerint a problémát egy adatbázis szoftver frissítése okozta, bár a bank az esetet áramszünetre fogta. Az mindenesetre tény, hogy nem gondoskodtak megfelelően a kieső informatikai szolgáltatás kiváltásáról.

7. Folyamatok irányítása, biztosítása és végrehajtása (Folyamatok, rendszerek, emberek): Nyilvántartási tévedések, végrehajtási problémák. Pl. Hibás adatbevitel, könyvelés, külső adatszolgáltatás elmaradása, beszállítói kapcsolatok.

Természetesen egyes esetekben ezen veszteségi kategóriák áttételesen is jelentkezhetnek, több kockázati terület együttes fellépésével. Így akár a külső és a belső tényezők egyszerre jelentkezése nagyobb hatású veszteséget is előidézhet.

A Barings Bank esetében a Nick Leeson által végrehajtott belső csalás, illetve a külső piaci mozgások együttesen eredményezték a veszteséget, de a közelmúlt Société Générale ügyében is a csalás felderítésekor meghozott lépések nem voltak éppen a legjobban időzítve, így növelték a veszteséget.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: